Ólom a vízben

Bár a műanyagmentes életmód egyre népszerűbb, sokan propagálják a csapvíz fogyasztást, ennek ellenére nem történt meg a várt áttörés: a csomagolt ivóvíz fogyasztás csökkenése.

Ennek egyik oka lehet az, hogy a fogyasztóhelyen tapasztalható vízminőség az esetek jó részében nem egyezik meg a fogyasztó által elvárt és a vízmű által előkészített kiváló minőséggel.
A fogyasztói pontokon a víz szükségszerűen tartalmaz fertőtlenítőszert (a víz mikrobiológiai stabilitásának megőrzése a végpontig prioritás), valamint a vezetékek, szerelvények állapota miatt az azokból a vízbe beoldódó, akár egészségre káros mértékben is szennyezőket.

A fogyasztóhelyen mérhető másodlagos szennyezők megjelenése és mértéke az esetek zömében a fogyasztó tulajdonában lévő vezetékek, szerelvények állapota és a fogyasztói szokások miatt következik be.
Az érzékelt vízminőség romlás megelőzése a szolgáltató szintjén nem vagy csak irreális költségvonzattal lenne elérhető. Vízfogyasztásunk néhány százaléka csupán ivóvíz célú, így ez nem lehet cél.
A vízszolgáltató által előkészített kiváló vízminőség a fogyasztóhelyen teljes mértékben reprodukálható megfelelő (vízminőséhez választott) víztisztító kisberendezések alkalmazásával.  A megfelelő víztisztító kiválasztásánál fontos elv, hogy az alkalmazott vízkezelés csak a szükséges és elégséges mértékben változtassa meg a víz kémiai paramétereit, azért hogy a vezetékes víz kezelését követően valóban vízminőség javulás, ne pedig romlás következzen be.

A budapesti szolgáltatott víz ion-összetétele kiegyensúlyozott, kedvező, így ennek megőrzése kívánatos. A fogyasztóhelyen jelenlévő potenciális szennyezők közül az ólom eltávolítása a prioritás. Az egyszerűbb aktívszenes szűrők ólomeltávolítási képessége változó, nem biztonságos, ugyanakkor jó ízű vizet biztosítanak,  a csak aktívszenet tartalmazó szűrők hamis biztonságérzetet kelthetnek a fogyasztóban (amennyiben pl. az épületen belüli hálózatból ólom kerülhet a vízbe).

Az ultracarb integrált kerámiatechnológiás szűrőbetét a legújabb innovációt képviseli az aktívszenes szűrőbetétek között. A szűrőblokk az aktív szénen kívül az ólom eltávolítására biztonsággal alkalmazható, szabadalmaztatott szűrőanyagot is tartalmaz.
Az Ultracarb szűrőbetét 4 vagy 5 vízkezelési funkciót valósít meg egy szűrőbetéten belül:

 1. mechanikai előszűrés
  a kerámia felület visszatartja a 0,5-1 mikronnál nagyobb részecskéket (lebegő anyagok, ciszták, kórokozó baktériumok). A felület lemosható, ami váratlan lebegőanyag terhelésnél vagy vasas vizeknél lehet fontos.
 2. baktériumszűrés és inaktiválás
  az aktívszén blokk 7mm vastag kerámia hüvelyben van: a kerámia ezüst részecskéket tartalmaz, ami baktericid hatású
 3. íz-és szagrontók, klór, klórszármazékok (pl. trihalo-metánok), szerves anyagok eltávolítása
  a prémium minőségű aktívszén blokkra a kerámiarétegen átszűrt víz jut. Ez biztosítja a biztonságos működést a szűrő élettartamának végén is (nincsen eltömődés, idő előtti kimerülés)
 4. biztonságos, bevizsgált nehézfém eltávolítás
  Szabadalmaztatott speciális ásványi anyag biztosítja a nehézfém eltávolítást.
  Ólomra NSF/ANSI 53 minősítés;
  Magyar csapvizekre is bevizsgált;
  NNK tanúsításban eddigi legnagyobb mért ólomszennyezésre (320ppb) 100%-os eltávolítás a szűrőbetét élettartamának végén is.
 5. élelmiszeripari polifoszfát adagolás a vízkőképződés gyengítésére az Ultracarb SI változatában.

Előnyök:

 • a magyar piacon az első olyan szűrőbetét, ami célirányosan ólom eltávolításra is NNK bevizsgált (tanúsított), forgalmazási engedélyében szerepel az ólom eltávolítási képessége.
 • Integrált, kis helyigényű, egyszerűen szerelhető – Ecofast szűrőházban 3/8” push-fit csatlakozókkal
 • a szűrőbetét cseréjekor több, mint 80%-kal csökkenthető a környezet műanyag terhelése a többi integrált szűrőbetéthez képest: a szűrőbetét kerámia és ásványi anyagok felhasználásával készült, a csatlakozó elem minimális újrahasznosított műanyagot tartalmaz csupán; a használt szűrőbetét kommunális hulladékba dobható;
 • a szűrőbetét felépítéséből adódóan biztonságos, megbízható működést garantál;
 • minimális karbantartási igény: a szűrőbetét 6 hónap vagy 2300 liter kapacitású (amelyik hamarabb bekövetkezik), cseréje, ami a hideg vizes vezetékrendszer elzárása nélkül, egyszerűen megvalósítható – néhány perc;
 • a Doulton nagy multú, közel 200 éves angol cég, egyedülálló innovációi példaértékűek az ivóvíz kezelő kisberendezések területén;
 • minden termék angliai gyárukban készül, eredetiségük egyedi azonosító kód segítségével ellenőrizhető; Ecofast szűrőházra 10 év garancia;
 • garantált termékellátás: több, mint 140 országban, évi több milliós szűrőbetét eladással;
 • Magyarországon laboratóriumi és ivóvíz kezelés technológiai tanácsadással támogatott márka képviselet