Ártalmas-e az ásványvíz?

Már többször is írtunk róla, hogy a csapvíz a benne található fertőtlenítőszerek, vegyszer és gyógyszermaradványok ártalmas lehet az egészségünkre.
Sokan tisztában vannak ezekkel a veszélyekkel – ezért vásárolnak inkább ásványvizet.
De vajon egészségesebb-e az ásványvíz a csapvíznél?
Az ásványvíz, vagy a tisztított csapvíz jobb ?

Sokan vannak, akik kartonszámra vásárolják az ásványvizet, remélve, hogy ezzel sokat tesznek egészségükért.
Ez kényelmes és praktikus megoldás, hiszen bárhol, bármikor elérhető, egyszerűen hordozható, lezárható, és általában kedvező áron juthatnak hozzá.
De egészséges-e ez a megoldás?

Jobb-e az ásványvíz a tisztított csapvíznél?

A legtöbben azért vásárolnak ásványvizet, mert tudni vélik, hogy magasabb az ásványianyag-tartalma, mint a csapvíznek.
A valóságban azonban ez nem minden összehasonlításban igaz; vannak olyan területek, ahol a csapvíz ásványianyag-tartalma is magas, és vannak olyan ásványvizek, amelyek ásványianyag-tartalma kifejezetten alacsony.

De kellenek-e egyáltalán a vízben oldott ásványi anyagok az Ön szervezetének?
A válasz az, hogy nem; Dr. Charles Mayo, a világszerte ismert és elismert Mayo Klinika orvosa korábban kimutatta, hogy a vízben oldott szervetlen ásványokat az emberi szervezet nem képes hasznosítani, sőt! Dr. Henry A. Schroeder a Dartmouth-i Orvosi szakiskola kutatója szerint ezek kifejezetten ártalmasak lehetnek.

A műanyag flakonból ráadásul további egészségtelen anyagok szivároghatnak bele a vízbe, amit Ön jóízűen elfogyaszt.

Ettől függetlenül az ásványvíz egy virágzó üzletág; az Egyesült Államokban például évente dollármilliókat költenek ásványvízre, de a világ más országaiban is jelentős összegeket fizetnek ki a palackozott vízért.
Egy otthoni víztisztító készülék beszerzése és üzemeltetése ennek töredékébe kerül, és sokkal jobbat tehet vele a szervezetének, mintha naponta meginna egy flakon ásványvizet!

Egészséges-e az ásványvíz… a környezetnek?

A környezetszennyezés megelőzésének jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni: ha még sokáig szeretnénk ezen a bolygón élni, égetően fontos, hogy megóvjuk azt.

Egy PET palack gyártásánál háromszor annyi vizet használnak el, mint amennyit beletöltenek, vagyis egy literes flakon előállításához három liter víz szükséges.
A gyártáshoz használt vízből szennyvíz lesz, ami jobb esetben szennyvíztisztító telepre kerül, rosszabb esetben pedig egyenesen visszakerül a természetbe…
A palackok előállításához, az ásványvíz felszínre pumpálásához, a szállításhoz és a hűtéshez évente több millió hordó olajat is használnak el.
Az ásványvíz forgalmazása tehát semmiféleképpen nem nevezhető környezetkímélő eljárásnak.

Minél több palackozott vizet vásárolunk, annál több szemetet termelünk, és annál jobban szennyezzük a környezetet.

Egy műanyag palack természetben való lebomlási ideje akár 500 évbe is telhet!
Ez azt jelenti, hogyha Ön eldob egy flakont, az még ükunokája gyermekének éveiben sem fog teljesen lebomlani, hanem még mindig mérgezi a talajt, a vizeket, a növény- és állatvilágot.
A világon legyártott műanyagoknak körülbelül 10%-a pedig a tengerek és óceánok fenekén landol, vagy szigeteket formálva lassan sodródik az árral.
A vízpartokon leggyakrabban talált szemét a műanyag flakon és zacskó.

Sem a környezetnek, sem a szervezetünknek nem teszünk jót azzal, ha palackozott ásványvizet fogyasztunk.
A tisztított csapvíz pont ugyanennyire megfelel a célnak, sőt!
Ha otthonában megtalálható egy víztisztító berendezés, csak nagyon ritkán vásárol palackozott ásványvizet (vagy egyáltalán nem vásárol), akkor Ön máris sokat tett egészségéért, környezetéért, és gyermeke, unokái is sokáig élvezhetik az egészséges természet nyújtotta örömöket.