Egy szó: műanyag

A luxusnak azonban ára van, az Egyesült Államokban például több település is kiakadt, amiért a Nestlé súlyos aszály idején sem állt le a víz kitermelésével, tovább apasztva az alacsony talajvíz-szintet. Máshol az okozott felháborodást, hogy miközben a helyi lakosoknál megszűnt a vízszolgáltatás, a cég vígan folytatta a víz szivattyúzását. Vagyis, amikor a helyi lakosság nem fért hozzá a lába alatt lévő vízhez, egy dollármilliárdokat termelő multinacionális cég megkapta ugyanazt, hogy elszállítsa az értékes erőforrást valahova máshova.

Műanyag-szennyezés Kép: Getty Images Hungary

Ám míg a helyi ügyek ritkán érik el az országos ingerküszöböt, addig a műanyag válság már nagyon is elérte azt. A korábban bemutatott Lagosz például szó szerint fuldoklik a műanyag hulladékban, aminek jelentős része ásványvizes PET-palack. Ezek a flakonok jellemzően egyetlen használat után a kukában végzik, majd jó eséllyel az Atlanti-óceánban, talán egy bálna gyomrában.

Emellett az sem elhanyagolható tény, hogy a magukat gyakran a csapvíznél egészségesebbnek beállító ásványvizek a legfrissebb kutatások szerint irgalmatlan mennyiségű mikroműanyagot tartalmaznak, szemben a hagyományos csapvízzel – igaz, ennek egészségre gyakorolt hatásáról egyelőre keveset tudunk.  

Egyelőre kevés jel mutat rá, hogy a közeljövőben megtörne a palackos vizek varázsa. De egy olyan korban, amikor egyre többet gondolunk a fenntarthatóságra és a környezetvédelemre, talán egy picivel nagyobb eséllyel vonjuk kétségbe a klasszikus ásványvizes reklámot, amiben a jóképű főszereplő a létező legkatartikusabb dolgokat éli át, miközben a világ legtermészetesebb vizét szürcsölgeti egy műanyag flakonból.

MÉG: Irgalmatlan mennyiségű hulladékot szedtek ki a Tiszából: videón a tengernyi műanyag szemét

Forrás: Noizz.hu